maanantai 22. maaliskuuta 2010

Mistä sinä maksat?

Maksatko sinä lisäaineista ruuassasi ?
Teetkö minkälaisia valintoja?
Minä haluan maksaa vain laadukkaista raaka-aineista ja hyvästä mausta.
En halua maksaa kemikaaleista.

Taloussanomat - Talousuutiset ja pörssi

E:t joutuivat vastatuuleenE:t joutuivat vastatuuleen

Antti Hämäläinen/Kuvankäsittely Taloussanomat
Ruuan lisäaineet herättävät yhä enemmän keskustelua. Elintarvikealan yritykset ovat jo alkaneet tuoda ensimmäisiä E-vapaita tuotteita markkinoille.
Sakari Nupponen
22.3.2010 07:02
Kommentit 21
Vaikka kuluttajatutkimukset kertovat hinnan olevan entistäkin merkittävämpi ostajalle, valtavirrassa on hurja akanpyörre. Se on yleensä lisäaineettomuus ja erityisesti aromivahventeena käytetyn natriumglutamaatin eli E621:n vastustaminen.
Pietarsaarelainen Snellman on mainostanut voimakkaasti kokolihaleikkeleitään ja palvituotteitaan, joissa ei ole enää natriumglutamaattia. HK on kaikessa hiljaisuudessa tiedottanut suurkeittiöille, että sen siipikarjatuotteissa ei ole natriumglutamaattia.
Pienistä valmistajista Maalaistuote Vataja on hakenut markkinoita lisäaineettomilla lihajalosteilla, ja se on tehnyt yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Ruotsista tehtaan ostanut STC Meat toi Gastro-messuilla E-vapaat tuotteensa Suomeen. Helsingin Lasipalatsissa toimiva Maatilatori on pyrkinyt riisumaan kaikki E:t tavarantoimittajiltaan.
Elintarviketeollisuusliiton johtajan Seppo Heiskasen mukaan ala pyrkii vastaamaan kuluttajien ja suurtalouksien vaatimuksiin. Hän myöntää, että aromivahvenne on yhdenmukaistanut makuja.
– Osa kunnista on ilmoittanut, että ne eivät enää hyväksy E621:tä.
"Kuluttaja ei
lisäaineita tarvitse"
ETL:n ja Suomen Messujen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon hiljattain pokannut Eeropekka Rislakki sanoo, että kuluttaja ei tarvitse lisäaineita.
– Niitä tarvitsee kauppa, joka haluaa pidentää säilymisaikoja hyllyssä. Niitä on käytetty raskaissa prosesseissa, joissa syntyy makuhävikkiä, joka on täytynyt korvata.
Hänen mukaansa kyse on raaka-aineiden ja kuluttajien aliarvostamisesta.
Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin tietokirja Petos lautasellaaiheutti naapurimaassa hirveän kohun ja vei Rislakin mukaan E-merkintöjen riisumisen paljon pidemmälle kuin meillä. ETL:n Seppo Heiskanen myöntää, että osa lisäaineista on tullut tarpeettomiksi hyvän kylmäketjun ansiosta.
Rislakki aikoo viedä osittain omistamassaan Maatilatori-myymälässä E-merkintöjen riisumisen loppuun asti.
– Käymme keskusteluja valmistajien kanssa ja seuraavalla kierroksella riisutaan nitraatti. Tällaisessa makkarakulttuurimaassa se käy myös hyvästä kärkituotteesta. Kuluttajat ymmärtävät, että laadukas makkara saa olla erivärinen.
Myös Heiskanen tietää, miten tämä käy luonnollisin ja EU:n hyväksymin keinoin.
– Ranskassa käytetään tietyissä tuotteissa kaalimehua, jossa on luonnon nitraattia. Se muuttuu valmistuksessa nitriitiksi. Moni on varmaan kotikeittiöissäkin ihmetellyt, miksi jauheliha tulee punaiseksi kaalikääryleissä. Se johtuu kaalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuslentoa